31.10.2014

Kalenteri

Entisen kalenterin lähestyessä loppuaan, sain idean tehdä itse uuden kalenterin. Toteutus osoittautuikin erittäin työlääksi, mutta keskenkään en voinut lopettaa. Kalenterin numerot ja tekstit tein leimasimilla. Vuoden mittaiseen kalenteriin sain tökätä leimasimella pelkkiä numeroita yhteensä 3420 kertaa. Viikonpäivän kirjaimia on vuodessa 728 kpl. Lisäksi kaikki muut tekstit. Vielä ajattelin lisätä viikkonumerot. Aikaa tähän leimausprojektiin sain kulumaan n. 30 tuntia.




Kalenterin pohjana käytin tyhjää, kovakantista muistiota, missä vaakaviivoitus oli valmiina. Pystyviivoituksen vedin tussilla, viivoitinta apuna käyttäen. Muistion sivut saisivat olla hieman paksumpaa paperia, jotta sivujen taustapuolen viivoitus ei näkyisi läpi.


Leimasinvalikoimaani kuuluu kolmenkokoisia kirjaimia ja yhdet numerot. Tärkeintä on laadukas mustetyyny ja muste, mikä kuivuu nopeasti eikä suttaa. Omani on VersaFinen musta, mikä myös pitää lupauksensa toistaa hienoimmatkin yksityiskohdat.


 Kalenteriin täytyi saada tietysti myös kansi. Ideaa lähdin kehittelemään Eilen tein -blogin kalenteripostauksen innoittamana. Kangasvarastostani löytyi vohvelikangasta useaa väriä, mutta pinkkiä sattui olemaan juuri sopiva pala. Ristipistot tein mustalla kalalangalla. Päällisen taitteeseen ompelin kynätaskun ja yläreunaan kirjanmerkin vanhasta kissan talutushihnasta. Reunaan ompelin vielä tähtikuvioisen kuminauhan pitämään kalenterin kiinni - kalenterin väliin kun kertyy kaikenlaista irrallista lippua ja lappua. Ompelin päällisen koneella kulmista pussiksi, joka asettuu tiukasti muistion päälle. Kiinnityksen varmistin vielä muutamalla kuumaliimatipalla sisäkansiin.



Virkkuukoukkupurkki

Koukkuamisinnostukseni yhteydessä löysin kätköistäni muutaman virkkuukoukun. Niillehän täytyi heti saada säilytyspussi tms., jotta ne säilyvät jatkossa tallessa. Kovamuovinen vitamiinipurkki osoittautui juuri sopivaksi pötkyläksi koukuille.


Tarvikkeet: vitamiinipurkki, leimasimia + muste, akryylimaalia + pensseli, disketin tarra, kuvioteippiä, lahjapaperia, paperiliimaa ja virkkuukoukkuja
Ohje:
Maalaa purkin kansi akryylimaalilla. Maalia voi tarvittaessa laimentaa vedellä, mutta itse käytin sitä laimentamattomana, jolloin selvisin yhdellä maalikerroksella. Maali kuivuu nopeasti ja muuttuu kuivuessaan vedenkestäväksi. Leimaa tarraan haluamasi teksti (virkkuukoukut). Leikkaa lahjapaperista sopiva pala ja liimaa se kiinni purkkiin. Varmistin yläreunan kiinnityksen vielä kuvioteipillä, jossa lukee "open me".


Valmis


30.10.2014

Luentoja käsityöstä

Helsingin työväenopisto järjestää luentosarjan nimeltä Yksilöllisesti, yhteisöllisesti - Siksi teemme käsitöitä! torstaisin klo 16:50-18:20. Luentoihin voi osallistua etänä verkossa! Luennot esitetään reaaliajassa myös monissa opistoissa ympäri Suomen. Itse huomasin luentosarjan Nurmijärven opiston kurssitarjonnasta. Seurasin ensimmäiset luennot kotona. Vielä on kaksi torstaita jäljellä :)

Aiheina
to 30.10. Minä ja käsityö
to 6.11. Hyvää tekevä käsityö
to 13.11. Käsityö ilmaisuna

Käsityöt ovat kuin meditaatiota. Ne tuottavat iloa tekijälleen ja ovat harvoja asioita, mitä voi tehdä ilman taloudellista painetta.

28.10.2014

Tuohipallo

Askartelin tuohipalloja kahvipaketeista. Halusin tehdä kahvipaketeista jotain, mitä ei tunnista kahvipaketiksi. Leikkasin kahvipusseista n. 0,7 cm:n levyistä nauhaa. Pallo punotaan kahdella nauhalla. Palloille keksin vielä käyttötarkoituksetkin.

Avaimenperä. Pallon läpi on pujotettu korupiikki ja piikin pää on kierretty lenkiksi. Ketju on tullut jonkin vaatteen mukana - tuotelappu oli vaatteessa kiinni sillä.


Rannekoru ja korvakoruja. Rannekoru on punottu kumihimokiekolla.




Pallon punonta:

Tarvitset kaksi nauhaa, joiden pituus on n. 30 x leveys.
1. Taita nauhat keskeltä suorakulmaan
2. Taita uudestaan suorakulmaan
3. Aseta nauhat päällekkäin W-muotoon
4. Pujota oikeanpuoleisin nauha viereisen nauhan alta
5. Pujota vasemmanpuoleisin nauha viereisen nauhan yli ja edellisessä vaiheessa pujotetun nauhan ali
6. Toista 4. ja 5. vaiheita vielä kaksi kertaa
7. Yhdistä nauhat pallon alkupäähän kuvan mukaisesti. Tässä auttaa, jos olet leikannut nauhojen päät 45 asteen kulmaan
   - Pujota oikeanpuoleisin (1) nauha oikean aloituskulman läpi
   - Pujota toinen nauha vasemmalta (2) vasemman aloituskulman läpi
   - Pujota vasemmanpuoleisin (3) nauha vasemman aloituskulman yli ja seuraavan nauhan alta
   - Pujota toinen nauha oikealta (4) oikean aloituskulman yli ja pujota seuraavan nauhan alta
8. Kiristä pallo oikeaan muotoonsa vetämällä nauhoista
9. Puno pallo kauttaaltaan kaksinkertaiseksi
10. Katkaise nauhojen päät

8.10.2014

Kumihimo

Sain lainaksi kumihimo-kiekon ja kokeilin tehdä sillä punoksia erilaisista langoista. Kumihimo on japanilaista punontaa. Helpoimmillaan tarvitaan vain lankaa, nyöriä tai nauhoja, paino (esim. pyykkipoika, pöytäliinapaino) sekä kiekko. Kiekon voi valmistaa itse pahvista tai vaikkapa vanhasta retkipatjasta. Myynnissä on kalliimpia ja laadukkaampia japanilaisia kiekkoja sekä halvempia kiinalaisia kiekkoja. Varsinkin metallilanka kuluttaa kiekkoa, joten sitä käytettäessä voi harkita käyttävänsä vain halvempaa tai itse tehtyä kiekkoa. Kiekot voivat olla pyöreitä tai neliskanttisia riippuen siitä millaista nauhaa valmistetaan.


Kumihimo-kiekko, keskeneräinen työ ja työn päässä painona toimii piipunrassiin sidottu yliviivaustussi
Rannekoru perustekniikalla. Lankana 6-säikeistä kalalankaa. Puolivälissä lankoihin on pujotettu pieniä helmiä, jolloin ne punoutuvat tiiviisti mukaan. Nyörin päissä on hopeoidut puristettavat nauhanpäätteet sekä papukaijalukko. Nauhanpäätteiden sisällä on varmistukseksi vielä tippa liimaa.


Lurex-langasta perustekniikalla punottu nyöri. Mielestäni materiaali ei yksinään ole kovin näyttävä, mutta siitä voisi saada kivan lisän jonkin muun materiaalin yhteydessä. En keksinyt mitä valmiista nyöristä tekisin. Ehkä laitan sen johonkin joulukoristeeseen ripustusnauhaksi.


Peruspunonta


Peruspunonnalla valmistin paperinarusta kaulakorun. Paperinaru näyttää tässä vähän nahkanauhalta. Nyörin päissä on 8 mm:n hopeoidut kalotit ja kalottien sisällä taivutetut korupiikit. En ole vielä päättänyt millaisella ketjulla liittäisin päät yhteen.


Paperinarusta tein litteällä punonnalla avaimenperät. Paperinaru täytyy lakata, jotta se kestäisi käyttöä avaimenperänä.


Litteä punonta


Erilaisia kokeiluja. 1. Peruspunonta eri värisillä villalangoilla. 2. ja 3. Riikinkukkopunontaa kalalangasta, lopputuloksen ulkonäkö riippuu siitä missä värijärjestyksessä langat ovat alkuasetelmassa. 4. Litteä nauha valmistettuna kalalangasta kiertyy spiraalille. 5. Avaimenperä litteällä punonnalla.

Riikinkukkopunonta