8.10.2014

Kumihimo

Sain lainaksi kumihimo-kiekon ja kokeilin tehdä sillä punoksia erilaisista langoista. Kumihimo on japanilaista punontaa. Helpoimmillaan tarvitaan vain lankaa, nyöriä tai nauhoja, paino (esim. pyykkipoika, pöytäliinapaino) sekä kiekko. Kiekon voi valmistaa itse pahvista tai vaikkapa vanhasta retkipatjasta. Myynnissä on kalliimpia ja laadukkaampia japanilaisia kiekkoja sekä halvempia kiinalaisia kiekkoja. Varsinkin metallilanka kuluttaa kiekkoa, joten sitä käytettäessä voi harkita käyttävänsä vain halvempaa tai itse tehtyä kiekkoa. Kiekot voivat olla pyöreitä tai neliskanttisia riippuen siitä millaista nauhaa valmistetaan.


Kumihimo-kiekko, keskeneräinen työ ja työn päässä painona toimii piipunrassiin sidottu yliviivaustussi
Rannekoru perustekniikalla. Lankana 6-säikeistä kalalankaa. Puolivälissä lankoihin on pujotettu pieniä helmiä, jolloin ne punoutuvat tiiviisti mukaan. Nyörin päissä on hopeoidut puristettavat nauhanpäätteet sekä papukaijalukko. Nauhanpäätteiden sisällä on varmistukseksi vielä tippa liimaa.


Lurex-langasta perustekniikalla punottu nyöri. Mielestäni materiaali ei yksinään ole kovin näyttävä, mutta siitä voisi saada kivan lisän jonkin muun materiaalin yhteydessä. En keksinyt mitä valmiista nyöristä tekisin. Ehkä laitan sen johonkin joulukoristeeseen ripustusnauhaksi.


Peruspunonta


Peruspunonnalla valmistin paperinarusta kaulakorun. Paperinaru näyttää tässä vähän nahkanauhalta. Nyörin päissä on 8 mm:n hopeoidut kalotit ja kalottien sisällä taivutetut korupiikit. En ole vielä päättänyt millaisella ketjulla liittäisin päät yhteen.


Paperinarusta tein litteällä punonnalla avaimenperät. Paperinaru täytyy lakata, jotta se kestäisi käyttöä avaimenperänä.


Litteä punonta


Erilaisia kokeiluja. 1. Peruspunonta eri värisillä villalangoilla. 2. ja 3. Riikinkukkopunontaa kalalangasta, lopputuloksen ulkonäkö riippuu siitä missä värijärjestyksessä langat ovat alkuasetelmassa. 4. Litteä nauha valmistettuna kalalangasta kiertyy spiraalille. 5. Avaimenperä litteällä punonnalla.

Riikinkukkopunonta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti