28.9.2017

Sauna

Menin syksyksi 2016 työväenopiston puutyökurssille. Aloin tehdä kurssilla saunajakkaraa. Homma karkasikin käsistä saunaremontiksi. Pikkuhiljaa hyvä tulee, nimittäin vauvan/taaperon kanssa on muutenkin kädet täynnä. Vuosihan tässä projektissa vierähti - toki välissä oli aidanrakennusta ja muuta isompaa.

Saunaa ei ole purettu ja rakennettu uudelleen. Ainoastaan tehty pientä pintaremonttia ja lisää laudelautaa.Uusi sauna on käsitelty Supi saunavahalla. Seinät, katto, valaisin ja kaide mustalla. Lauteet ja jakkara valkoisella.Sauna ennen remonttia. Lisäksi lattialla oli liian pieni ja kiikkerä jakkara, mihin ei päässyt laskeutumaan joka puolelta lauteita.Entiset lauteet sai nostettua pois paikaltaan. Lauteiden tukirakenteet jätin paikalleen ja suojasin ne sanomalehdellä ja maalarinteipillä. Lauteet hioin kevyesti hiomakoneella ja puolisoni pesi ne painepesurilla. Selkänojat irroitin seinistä porakoneella. Puu oli turvonnut lähes umpeen ruuvien kohdalta ja ruuvien kannat täytyi porata puuporanterällä ensin esiin.
Kaide on vain kiukaan yläosassa, koska HetiValmis -kiuas ei kuumene sivuista. Tämän kiukaan suojaetäisyys on 3 cm, eli puumateriaalien täytyy olla vähintään 3 cm etäisyydellä kiukaasta. Kaiteen säleet on valmistettu sahaamalla yksi laudelauta neljään osaan pistosahalla. Kaiteen jalan pohjassa on lyöntimutteri ja säätöjalka.


Pinnalla uudet, valkoiset kiuaskivet. Tähän kiukaaseen menee kokonaisuudessaan yli 100 kg kiviä.Vasemmalla vanha, kellastunut jakkara ja oikealla uusi. Vanhaan jakkaraan meni saunavahaa kolme kerrosta ja uuteen kaksi. Vahakerrosten tulee olla ohuita ja antaa kuivua hyvin, jotta lauteista ei tule liukkaat.


Vanha jakkara sai valkoisen käsittelyn ja siirtyi pesuhuoneen puolelle. Se on juuri sopivan korkuinen taaperolle istua.


Uusi jakkara on kulmikas, suuri ja painava. Siihen on hyvä laskeutua joka puolelta. Oven ja jakkaran välissä täytyy olla tilaa laskeutua lattialle, ennen oven auki työntämistä.


Säleikkö ylä- ja alalauteiden väliin on myös sahattu yhdestä laudelaudasta neljään osaan.Tarvikkeet:

1 litra mustaa Supi saunavahaa       20,90
1 litra valkoista Supi saunavahaa     20,90
4 kpl 2,4 metrin laudelautaa            21,98
1 kpl lyöntimutteri                            2,79
1 kpl säätöjalka                                4,50
2 eri kokoa RST-ruuveja                  15,00
Valkoiset kiuaskivet 10 kg                 9,90       

YHTEENSÄ:                                    95,97 €


Tarkoituksena oli laittaa myös jakkaraan säätöjalat, mutta jakkara onkin ilman jalkoja tosi tukeva. Myymälöissä laudelautojen sijoituspaikat vaihtelevat. Mitä halvempaa lautaa, sitä varmemmin ne on sijoitettu ulos ja päinvastoin. Mikäli puut on säilytetty ulkona, tulee ne kuivattaa hitaasti huoneenlämmössä. Ensin muovipakettia rei'itetään vähän, seuraavana päivänä vähän isommin jne. Omat lautani kuivuivat viikon ennen työskentelyn aloitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti